Аромат кави визначають майже 2000 різних чинників.

Експерти-кавомани зазвичай кажуть, що якісна кава має повний, насичений, добре збалансований смак, оксамитову консистенцію та інтенсивний аромат.

Каву треба зберігати в герметичному пакуванні або контейнері в прохолодному, темному місці.

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ: ЯК ОТРИМАТИ БІЛЬШЕ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД КАВИ

Враження від кожної чашки кави — унікальні, а улюблений спосіб готувати каву часто співвідноситься з характером людини. Нашвидкуруч приготований міцний еспресо або капучино з пишною молочною пінкою? Із цукром чи без? Зі звичайним молоком чи з вівсяним? Обирати вам.

Якщо любите підсолоджену каву, радимо додавати до кави L’OR білий, а не коричневий цукор. Коричневий має смак із відтінком карамелі, що може вплинути на смаковий профіль кави й не дати їй розкритися у всій красі.

Крім того, наші кавові майстри не рекомендують пити каву з металевого чи скляного посуду. Натомість краще користуватися філіжанками з кераміки, глини чи порцеляни — це допоможе повніше розкрити аромат напою. Щоб додатково покращити враження від кави L’OR, підігрійте чашки, перш ніж наливати в них каву.

 

 

ВДИХНІТЬ АРОМАТ ЩОЙНО ПРИГОТОВАНОЇ КАВИ

Якщо ви вирушаєте в дегустаційну подорож разом із кавою L’OR, починати краще одразу після її приготування, адже найтонші відтінки аромату — найлеткіші та можуть із часом змінитися чи зовсім зникнути.

Заварюйте й одразу наливайте в чашку. Глибоко вдихніть двічі або тричі над чашкою, щоб якнайповніше відчути аромат.

 

ЦІКАВИЙ ФАКТ


Нюх — одне з найважливіших чуттів для експерта з кави. Ваш ніс сприймає до 80 % усіх ароматів. А аромат кави складається з майже 2000 різноманітних елементів.

Експерти з кави змогли виділити орієнтовно 800, тож тут іще вистачає нерозкритих таємниць. Саме тому ніхто досі не може відтворити запах кави.

Перш ніж навчитися розрізняти аромати кави L’OR, треба дізнатися, які вони взагалі бувають. Починаємо занурення.

 

КЛАСИФІКАЦІЯ АРОМАТІВ КАВИ

01

Ферментовані: оскільки зерна кави — по суті насіння з плоду, схожого на вишню, кава нерідко має рослинні чи фруктові нотки в ароматі. Ці нотки виділяють як «ферментовані», і вони можуть бути доволі різноманітні: ягідні, цитрусові, цибулеві, динні тощо.

02

Карамелізовані: коли амінокислоти й цукри піддаються впливу високих температур під час обсмажування, вивільняється запах, схожий на обсмажені горіхи чи навіть какао. Залежно від виду кавових зерен, у них може міститися різна кількість цукрів, і це впливатиме на яскравість таких ноток у завареній каві.

03

Хімічні: під час обсмажування кави в спеціальному апараті зерна місцями «підгоряють». Це надає каві специфічного аромату, схожого на запах деревини або тютюну для люльки. Що темніший ступінь обсмажування, то більш відчутними є аромати хімічної групи.

 

НАСОЛОДЖУЙТЕСЯ СМАКОМ


Перед дегустацією розмішайте каву, щоб рівномірніше її розподілити в чашці. Куштуючи надто гарячу чи гірку каву, можна не помітити деякі нюанси її смаку, тому спершу дайте їй хвилинку охолонути.

Щоб якнайповніше відчути смак напою, постарайтеся не вживати пряної їжі до кави. Деякі смаки, як-от аніс, м’ята й локриця можуть вплинути на сприйняття смаку кави.

Відпивайте каву потроху, щоб не перевантажити смакові рецептори. Потримайте каву на язиці 5—10 секунд, перш ніж проковтнути, щоб ваші рецептори якнайповніше сприйняли букет смаків і ароматів.

Продовжуйте дегустувати каву, поки вона вистигає. Так ви відчуєте відтінки смаку, які маскувалися температурою. Утім, довше 10—15 хвилин чекати не варто.

 

РОЗМАЇТТЯ СМАКІВ ТА АРОМАТІВ


Зосередившись на смаку кави, ви відчуєте знайомі нотки, як-от кислотність, гіркоту чи навіть м’якість. Деякі купажі також розкриваються пряними чи квітковими нотками зрілих або висушених плодів. Якісна кава зазвичай має глибокий, збалансований, оксамитовий і насичений смак без горілого присмаку та різкої гіркоти.

Наші майстри дегустують кожний кавовий купаж L’OR без молока й цукру, щоб упевнитися в гармонійності смаку й дати вам можливість якнайповніше відчути його піраміду. Молоко й цукор можуть притлумити певні відтінки смаку, як-от гіркоту.